De opzet van het schoolproject
In 2012 hebben we met de beiaardier Jan Willem Achterkamp een project opgezet voor leerlingen van groep zes van de basisscholen in Bathmen en Loo. Het doel is om de leerlingen kennis te laten maken met het carillon. Daarvoor is een boekje gemaakt met als titel ‘De klokken van Bathmen’. Aan de hand van het boekje kunnen leerkrachten ’n lesdeel besteden aan het carillon. Het carillon bevindt zich in de toren van de Dorpskerk naast de grote klokken. Na 2012 is het schoolproject met enthousiasme voortgezet, en in navolging van de Dorpsschool brengen ook leerlingen van ‘de Rythmeen’ en ‘de Looschool’ een bezoek.
Toelichting – De klas wordt ingedeeld in kleine groepen met een begeleider,
– het kerkgebouw wordt zowel binnen als buiten bekeken,
– in de kerk wordt uitleg gegeven over de muurschilderingen,
– het kleine kistorgel en het grote kerkorgel worden besproken,
– in de toren wordt het oude torenuurwerk en het carillon getoond.
Toren en carillon in de hal is een klein deurtje, en de oude wenteltrap voert naar de 1e etage met het oude torenuurwerk. Ook wordt hier een toelichting gegeven over het ontstaan van het klokkenspel (carillon).
Met een volgende rechte trap bereikt men de 2e etage met speelcabine en stokkenklavier. De toetsen van het stokkenklavier zijn met draden verbonden met de klokken van het carillon. Ook eigentijdse muziek kan hiermee gespeeld worden. Via de volgende trap bereikt men de 3e etage waar naast de grote klokken de kleinere klokken van het carillon hangen.