Kleine lichte beiaard
Mogelijkheden voor de kleine lichte beiaard
door Jan Willem Achterkamp,
‘Klok & Klepel’, juni 2009.
Sinds jaar en dag staat de teller van het aantal beiaarden in Nederland op ongeveer 185. De huidige milieuwetgeving doet vrezen dat het aantal grote beiaarden geen wezenlijke uitbreiding meer zal ondergaan. Voor de kleine beiaard zijn er echter nog volop mogelijkheden mits we ons denken willen omschakelen. Natuurlijk kan op een kleine beiaard niet alle literatuur gespeeld worden, maar er blijft nog voldoende over. Belangrijker is dat er liefde en aandacht voor dergelijke kleine instrumenten ontstaat. Vandaar dit pleidooi voor de kleine lichte beiaard als mogelijkheid voor kleinere plaatsen en torens die nog niet over een beiaard beschikken. Ik kwam de titel “Koken op twee pitten” tegen bij een tv-programma over koken op de camping en zag onmiddellijk een relatie met mijn onderwerp. Een bekwame kok kan z’n kwaliteiten al bewijzen op een kookplaat met twee pitten, ook al bestaat tegenwoordig voorkeur voor een kookplaat met 4 of zelfs 6 pitten. Of dat een garantie biedt voor een beter maal, is maar de vraag en zo is het ook met beiaarden.
Het belangrijkste criterium voor de kwaliteit van een beiaard is niet de omvang en het gewicht maar het antwoord op de vraag: “Kan je er muziek op maken?”. Ik ben het daarom oneens met de huidige definitie van een beiaard, die minimaal 23 klokken voorschrijft. Daarmee verlies je je “roots” uit het oog. Geen Boeing-piloot zal het in z’n hoofd halen om het eerste toestel van de gebroeders Wright geen vliegtuig te noemen.
Over dit onderwerp schreef ik in 2005 een scriptie in het kader van mijn studie aan de Nederlandse Beiaardschool. Inmiddels heb ik ervaring opgedaan als vaste bespeler van kleine beiaarden in Bathmen (27 klokken op fis2 in middentoon) en in kasteel Nijenrode te Breukelen (16 klokken op f2 – plus ondertoon c – in evenredig zwevende stemming).